Η ρεπόρτερ της Βορείου Ηπείρου

Άραγε όταν ράψω το στόμα μου θα με ακούσει κανείς;
Είναι σκληρό τώρα που τα βλέπουμε όλα ξεκάθαρα μπροστά μας κανείς, μα κανείς, να μην μας βλέπει...


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Στο "σφυρί" βγάζει η αλβανική κυβέρνηση ιδιωτικά και δημόσια "φιλέτα"

Στο "σφυρί" βγαίνουν περιουσιακά στοιχεία του αλβανικού Δημοσίου και "φιλέτα" εταιρειών, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης περισσότερων εσόδων και ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας.
Στο "σφυρί" βγάζει η αλβανική κυβέρνηση ιδιωτικά και δημόσια "φιλέτα"Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων της Αλβανίας, 1.280 ακίνητα και πακέτα μετοχών κρατικής περιουσίας, σύντομα θα διατεθούν προς πώληση. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μερίδια μετοχών του αλβανικού Δημοσίου στις πετρελαϊκές εταιρείες ARMO και Albpetrol, στην εταιρεία τηλεφωνίας Albtelecom, της εταιρείας CEZ Shperndarje (ηλεκτρική ενέργεια), καθώς και μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που δεν αξιοποιούνται πλέον.
Πρόσφατα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα εκτίμησε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αυξήσουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες αντιστοιχούσαν -το 200- στο 8,2% του ΑΕΠ της Αλβανίας, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Για την πώληση του κρατικού μεριδίου στην Albpetrol ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011. Η πώλησή του, σε συνδυασμό με τα πακέτα μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας Insig και των μεριδίων του δημοσίου στις εταιρείες τηλεφωνίας και ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.
Ενδιαφέρον για την αγορά του μεριδίου της Albpetrol εκδήλωσε η καναδική πετρελαϊκή εταιρεία Bankers Petroleum Ltd, η οποία διαθέτει παρουσία στην Αλβανία, στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου.
Για την εταιρεία ARMO (διυλιστήρια), η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διάθεση του 15% των μετοχών, η αξία των οποίων διαμορφώνεται περίπου στα 50 εκατ. δολάρια.
Το 2008, κοινοπραξία αμερικανικών και ελβετικών συμφερόντων, που διοικείται από την Anika Enterprise SA, εξαγόρασε το 85% της επιχείρησης έναντι 128 εκατ. ευρώ.
Η ARMO κατέχει μερίδιο περίπου 30% στην αλβανική αγορά πετρελαίου και απασχολεί 1.600 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της.

http://www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου