Η ρεπόρτερ της Βορείου Ηπείρου

Άραγε όταν ράψω το στόμα μου θα με ακούσει κανείς;
Είναι σκληρό τώρα που τα βλέπουμε όλα ξεκάθαρα μπροστά μας κανείς, μα κανείς, να μην μας βλέπει...


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η αλβανική τηλεοπτική «Ζούγκλα» κατά ελληνικής μειονότητας

«Οι εικονικοί Έλληνες της Βορείου Ηπείρου», ήταν ο τίτλος της εκπομπής «Ζούγκλα» του ιταλικών συμφερόντων αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού Νews24, η οποία στρεφόταν εναντίον της απογραφής του πληθυσμού με ελεύθερη δήλωση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητα
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο που επιμελείται την εκπομπή, οι Έλληνες έχουν από καιρό καταστρώσει σχέδιο για να αυξήσουν τεχνητά τον αριθμό των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία τόσο με οικονομικά κίνητρα όσο και δια μέσου πλαστογραφιών στα αλβανικά ληξιαρχεία και δικαστήρια καθώς και με την ψήφιση ευνοϊκών γι' αυτούς νόμων για την αλλαγή της εθνικότητας και την απογραφή του πληθυσμού.
Η αλβανική τηλεοπτική «Ζούγκλα» κατά ελληνικής μειονότηταςΚαλεσμένος στην εκπομπή ήταν ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης Κρεσνίκ Σπαχίου, ο οποίος δήλωσε ότι η απογραφή με βάση τον αυτοπροσδιορισμό της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τις αρχές και τα κριτήρια της Ε.Ε., ότι ούτε η Ελλάδα που «επιβάλει αυτό το είδος απογραφής στην Αλβανία» δεν πραγματοποιεί τέτοια απογραφή στη χώρα της, ότι η απογραφή αυτή θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας, επιδιώκει να την μετατρέψει σε πολυεθνικό κράτος κ.ά.
Και ο επίτιμος πρόεδρος του μετέχοντος στον κυβερνητικό συνασπισμό Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Σαμπρί Γκόντο, σημείωσε στην εκπομπή ότι η Αλβανία θα μπορεί να πραγματοποιήσει απογραφή με αυτά τα κριτήρια μόνο όταν θα βρίσκεται στο ίδιο οικονομικό επίπεδο με την Ελλάδα, ώστε οι Αλβανοί πολίτες να μην αλλάζουν εθνικότητα όπως σήμερα, λόγω της δύσκολης οικονομικής τους κατάστασης.
Τέλος, στην εκπομπή μίλησε και ο ιστορικός Πελλούμπ Τζούφι, ο οποίος σημείωσε ότι η απογραφή με αυτά τα κριτήρια γίνεται λόγω των πιέσεων που ασκεί η Ελλάδα και στη συνέχεια κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση ότι «υποκύπτει στις πιέσεις των Ελλήνων για την απογραφή».
Στο μεταξύ, το ζήτημα της απογραφής του πληθυσμού απασχόλησε και εκπομπή που μεταδόθηκε από την αλβανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle. Μιλώντας στην εκπομπή, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες δήλωσε πως είναι απαραίτητο να διεξαχθεί την Αλβανία η απογραφή του πληθυσμού με βάση την ελεύθερη δήλωση της εθνικής και της θρησκευτικής ταυτότητας και ότι η απογραφή δεν έχει καμία σχέση με τα μητρώα των ληξιαρχείων. Το κομμουνιστικό καθεστώς άλλαξε δια της βίας την εθνικότητα πολλών μελών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία από ελληνική σε αλβανική.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Κρεσνίκ Σπαχίου δήλωσε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί απογραφή του πληθυσμού με βάση την ελεύθερη δήλωση της εθνικότητας από πλευράς των πολιτών, διότι πολίτες αλβανικής εθνικότητας μπορεί να δηλώσουν άλλη εθνικότητα, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη και διότι, όπως υποστήριξε, η απογραφή με αυτά τα κριτήρια έρχεται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα.
Τέλος, ο Πελλούμπ Τζούφι σημείωσε ότι η απογραφή με τα προαναφερόμενα κριτήρια έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Αλβανίας και τη Συνθήκη – Πλαίσιο του Σ.τ.Ε.

Από το tvxs.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου