Η ρεπόρτερ της Βορείου Ηπείρου

Άραγε όταν ράψω το στόμα μου θα με ακούσει κανείς;
Είναι σκληρό τώρα που τα βλέπουμε όλα ξεκάθαρα μπροστά μας κανείς, μα κανείς, να μην μας βλέπει...


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η Ε.Ε. δυσανασχετεί για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία

Την δυσαρέσκειά του για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα Μίροσλαβ Λάιτσακ. Τόνισε, δε, την ανάγκη για "ελεύθερες, τίμιες και με απόλυτη διαφάνεια εκλογές.

Ο κ. Λάιτσακ μετά τη συνάντηση που είχε, χθες, στα Τίρανα, με την αλβανική πολιτική ηγεσία, δήλωσε ότι "ο σεβασμός των θεσμών του κράτους και η αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου είναι η καλύτερη απόδειξη της δημοκρατίας και της ισορροπίας, με εξαιρετική σημασία για την ίδια τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και του ίδιου του αλβανικού λαού".

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψή του στα Τίρανα από τον Ιανουάριο, μετά τα αιματηρά επεισόδια στις 21 Ιανουαρίου, όταν ορίστηκε από την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, ως ειδικός μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης στην Αλβανία.
Για την έλλειψη του πολιτικού διαλόγου, μεταξύ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα και της αντιπολίτευσης με αρχηγό τον Έντι Ράμα, ο Σλοβάκος διπλωμάτης επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές. "Η απουσία μου, για περίπου 7 εβδομάδες, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είδαμε καμιά ειλικρινή προσπάθεια για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου στη χώρα", υπογράμμισε ο κ. Λάιτσακ. Πρόσθεσε δε, πως "θετικό είναι ότι δεν υπήρξαν αιματηρές διαδηλώσεις, με ανθρώπους να πέφτουν νεκροί στους δρόμους, όμως αυτό δεν αρκεί για μια χώρα όπως η Αλβανία, που επιδιώκει να καταστεί υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ".
Τέλος, κάλεσε όλες τις πλευρές για άμεση έναρξη ενός εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου, την ομαλή λειτουργία της Βουλής και την απόλυτη διαλεύκανση των αιματηρών επεισοδίων της 21ης Ιανουαρίου, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις διαδηλωτές από πυρά σωμάτων ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου