Η ρεπόρτερ της Βορείου Ηπείρου

Άραγε όταν ράψω το στόμα μου θα με ακούσει κανείς;
Είναι σκληρό τώρα που τα βλέπουμε όλα ξεκάθαρα μπροστά μας κανείς, μα κανείς, να μην μας βλέπει...


Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αλβανικό Συμπόσιο: «Δεν απαιτείται καταγραφή εθνικότητας και θρησκείας»

«Ξένοι καθηγητές και ερευνητές συμμετείχαν στο διεθνές συμπόσιο των Τιράνων για την αρμονική συμβίωση των θρησκειών και τάχθηκαν κατά της απογραφής  του πληθυσμού με βάση τα εθνικά και θρησκευτικά πιστεύω του», σημειώνει η αλβανική  ιστοσελίδα ‘albeu’.
Ο Οζκάν Μουσταφά, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του πανεπιστημίου ‘Fatih’  δήλωσε ότι όλοι πρέπει να σέβονται το άτομο και να εμπιστεύονται την άποψή του.
«Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αυτού του θέματος, τι κρύβεται πίσω από αυτό, αλλά όπως είπα, η θρησκεία αφορά το ίδιο το πρόσωπο και κανέναν άλλον. Η θρησκεία είναι η πίστη που οδηγεί τον άνθρωπο στο Θεό. Δεν γνωρίζω το παρασκήνιο, οπότε δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερα γι’αυτό», είπε ο Οζκάν.

Ενώ ο καθηγητής Δρ Paul Weller, δήλωσε ότι αυτό συνέβη πριν από δέκα χρόνια στην Αγγλία και ήταν πολύ προσεκτικός αποφεύγοντας παρεξηγήσεις και καταχρήσεις.
«Δεν γνωρίζω καλά το όλο θέμα, αλλά μπορώ να πω ότι  παρόμοια συζήτηση είχε γίνει  στην Αγγλία πριν δέκα χρόνια. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι στο θέμα αυτό, γιατί μπορεί γίνουμε καταχρηστικοί και παρεξηγήσιμοι. Υπάρχει κίνδυνος όταν επιδιώκουμε να απαντήσουμε σε τέτοια ερωτήματα, γιατί μπορεί  να δημιουργήσουμε ανταγωνισμό μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων και αυτός είναι  ο λόγος που σε πολλές χώρες αποφεύγεται αυτή η ερώτηση.
»Ένα πρόσθετο γεγονός είναι ότι στην Αλβανία γίνονται μικτοί γάμοι, μεταξύ των διαφόρων θρησκειών. Αλλά, μερικές φορές η ζωή είναι περισσότερη πολύπλοκη από μια απλή απάντηση», είπε ο Weller.

(σ.σ. Ο τίτλος στο αλβανικό δημοσίευμα είναι παραπλανητικός…
Στο κείμενο δεν αναφέρεται κάτι σχετικό  με τον υπέρτιτλο, αντίθετα υπάρχει μια επιφύλαξη των ξένων φιλοξενουμένων στα Τίρανα, στις σκόπιμες ερωτήσεις  των Αλβανών.
 Είναι αλήθεια ότι στην Αλβανία, επί αρκετούς μήνες ασχολιόντουσαν τα ΜΜΕ,  πώς θα δημιουργηθεί  η λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία» και τα διάφορα σενάρια που συνέπαιρναν την αλβανική μάζα. Τώρα, εδώ και ενάμισι μήνα, ανεφύη η πληθυσμιακή απογραφή της χώρας. Και κυρίως το γεγονός της καταγραφής της ελληνικής μειονότητας.
Στόχος, τελευταία, της απογραφής αυτής,  από εξέχοντες αλβανικές προσωπικότητες, μεταλλαγμένες  σε δημοκρατικές, από το κομμουνιστικό αλβανικό κράτος,  φροντίζουν πως  θα αφανίσουν τα πληθυσμιακά στοιχεία της ελληνικής μειονότητας, τα οποία δεν κατάφερε, ολοκληρωτικά, να αλλοιώσει το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, και η οποία, επιτέλους,  τελευταία έχει πάρει τα  πάνω της  και προσπαθεί να βρει τον πραγματικό εαυτό της. Κάτι που δεν έγινε στη πΓΔΜ, με το ελληνικό στοιχείο τα οποίο βιώνει εκεί, αφού η κρατική τρομοκρατία, στο κρατίδιο αυτό, συνεχίζεται…)

http://www.echedoros-a.gr

“Jo regjistrim sipas fesë dhe etnisë”

Albeu, 26.3.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου