Η ρεπόρτερ της Βορείου Ηπείρου

Άραγε όταν ράψω το στόμα μου θα με ακούσει κανείς;
Είναι σκληρό τώρα που τα βλέπουμε όλα ξεκάθαρα μπροστά μας κανείς, μα κανείς, να μην μας βλέπει...


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μαρτύριο η σύνταξη του ΟΓΑ, για τους Βορειοηπειρώτες

Γράφει η Σοκακιάρα

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες  συνταξιούχοι του ΟΓΑ που μένουν στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις επαρχίες και Δήμους στη Βόρεια Ήπειρο. Καινούργιες ταλαιπωρίες εκτός από τα γνωστά προβλήματα που είχαν μέχρι πρότινος όπου η χορήγησή τους συνδυάζονταν με τη μόνιμη παραμονή των δικαιούχων στην Ελλάδα.
 Η παραμονή στη Βόρειο Ήπειρο από ζητούμενο κατάντησε να είναι κατάρα για το επίσημο ελληνικό κράτος. Ο ΟΓΑ ζητά μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας στην Ελλάδα και ελέγχει τα διαβατήρια για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει μετακίνηση από και προς την Αλβανία. Απόλυτη σχιζοφρένεια. Εκτός αυτού η χορήγηση της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ, στο δεύτερο άτομο από το ζευγάρι των γερόντων ομογενών, περικόπτεται στην περίπτωση που ο ομογενής αυτός λαμβάνει βοήθημα (70 περίπου ευρώ) από την Αλβανία. Το ελάχιστο αυτό ποσό προστιθέμενο στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνει συνολικό ποσό πάνω από το επιτρεπόμενο χρηματικό όριο χορήγησής του και στους δύο συζύγους. Έτσι όσοι δηλώνουν ότι παίρνουν αυτό το βοήθημα στην Αλβανία τιμωρούνται στην Ελλάδα.

Αυτές τις μέρες τους πήγε εγκύκλιο όπου τους ζητούνταν να καταθέσουν καινούργια χαρτιά όλα από την Αλβανία,( παρόλο που είχαν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια) όπως πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακό πιστοποιητικό, μεταφρασμένα και σφραγισμένα από Προξενεία και Υπουργεία .
Καταλαβαίνετε την ταλαιπωρία των συνταξιούχων και υπερήλικων.
Έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο να δημιουργούνται ατελείωτες... ουρές από κόσμο στα σημεία των ληξιαρχείων κάθε επαρχίας, οι ηλικιωμένοι να πηγαίνουν από τις 3 τα ξημερώματα για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους και φυσικά να γίνεται... πανδαιμόνιο!
 Άλλοι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και ταξί από κάθε σημείο της Ελλάδος, με κίνδυνο και τη ζωή τους από το πήγαινε έλα , από την κούραση. Τέτοια φαινόμενα είχαμε πριν ένα εξάμηνο, φοβόμαστε ότι μπορούν να ξανασυμβούν.

Το χειρότερο όμως είναι πως σε ορισμένες περιοχές που λειτουργούν, δεν υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση!
Αυτό όμως είναι δυνατόν να το κάνει ένας συνταξιούχος ή ένας άρρωστος; Και επιπλέον μπορεί να... στηθεί 15 και 16 ώρες στην ουρά για να εξυπηρετηθεί; 

Επειδή το θέμα αυτό «καίει» πολύ κόσμο και επειδή, όπως μάθαμε, είναι καθαρά διαδικαστικό το θέμα, μήπως θα πρέπει η διοίκηση του ΟΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος;

Όποιος δεν έχει τύχει να βρεθεί σε μια τέτοια ουρά και δεν έχει ακούσει τα παραπάνω, αλλά και την αγανάκτηση των πονεμένων και των γερόντων, δεν μπορεί ίσως να καταλάβει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

1 σχόλιο:

  1. einai aparadekti i talepiria ayti poy pernane oi ilikiomenoi! Ma den mporei kapoios na eisigithtei oste na ginei kati?

    ΑπάντησηΔιαγραφή