Η ρεπόρτερ της Βορείου Ηπείρου

Άραγε όταν ράψω το στόμα μου θα με ακούσει κανείς;
Είναι σκληρό τώρα που τα βλέπουμε όλα ξεκάθαρα μπροστά μας κανείς, μα κανείς, να μην μας βλέπει...


Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Απόσπασμα της στήλης "Τολμηρά" του Γιώργου Γιαννάκη, από την εφημερίδα "Πρωινός Λόγος"

 

❖ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ...

Μ’ αρέσει ο διάλογος που γίνεται με κάποιους «ΝοτιοΑλβανούς» που στεναχωριούνται όταν τους μαλώνω τον Ντούλες και τον Ορφέα τους. Βγάζω εμπάθεια, λένε, όταν κάνω αναφορά στον Ντούλες τους και στην παρέα του, που για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι το... τομαράκι τους είναι πάνω απ’ όλα.

❁ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ!..

Τίποτα δεν κατάλαβαν ορισμένοι αμετανόητοι νοσταλγοί του σοσιαλισμού, υπαρκτού ή μη, απ’ όσα έγιναν στις πρόσφατες εκλογές. Δεν διδάσκονται ακόμη από την τυραννία που τράβηξαν για μισό αιώνα, όπου οι ίδιοι είχαν βολευτεί στο τίποτα και στο καθόλου φωνάζοντας «σφάξε με Χότζα ή Αλία ν’ αγιάσω».

■ ΔΕΝ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΝ...

Δεν διδάχτηκαν τίποτα οι νεότεροι απ’ όσα τράβηξαν οι πρόγονοί τους από ένα άθλιο κομμουνιστικό καθεστώς που δεν είχε να κάνει με κράτος αλλά με την μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου.

❖ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΑΝ...

Δεν χόρτασαν από τυραννία και με το ζόρι θέλουν να επανέλθουν στην πριν του ‘90 εποχή, όπου οι μισοί Αλβανοί ήταν οι χαφιέδες των άλλων μισών, παριστάνοντας την «ουρά» της υποτιθέμενης εξουσίας.

❁ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ...

Πρόκειται για εκείνα τα άτομα που τους... έλειψαν τα κομμουνιστικά μνημεία και τα αγάλματα του Εμβέρη, να τα προσκυνούν τρεις φορές την ημέρα να τον έχει καλά ο Αλάχ, για να έχουν κι εκείνοι ένα κομμάτι ψωμί να βολεύονται.

■ Η ΒΛΑΚΕΙΑ...

Δεν θέλω ν’ αντιδικήσω με εκείνους που έχουν αντίθετη άποψη από τη δική μου, αλλά δεν μπορώ ν’ ανεχθώ το περίσσευμα βλακείας και κακομοιριάς από κάποιους υποστηριχτές του ψευτοσοσιαλισμού που πάει να φυτευτεί στην Αλβανία.

❖ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ...

Δικαίωμά τους να διαλέξουν τον τύραννό τους όσοι το επιθυμούν. Δικαίωμά μας κι εμάς να στηρίζουμε τους άλλους που δεν το θέλουν και είναι οι περισσότεροι. Θα μας επιτρέψουν οι «Ντουλικοί» να ενδιαφερόμαστε για τους Βορειοηπειρώτες κι όχι για τους ΝοτιοΑλβανούς, όπως γίνεται στην περίπτωση των σοσιαλιστών εντός κι εκτός συνόρων.

❁ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ!..

Δεν θα ζητήσω την άδεια κανενός να μιλώ ακόμη για Βόρειο Ήπειρο και πείτε με αμετανόητο. Για τους φρέσκους συντρόφους του Ντούλες και του Ορφέα ήμασταν οι μεγαλύτεροι εχθροί όταν μας άκουγαν να μιλάμε για σκλαβωμένη Β. Ήπειρο. Δικαίωμά τους να έχουν αυτές τις απόψεις, αλλά μη μας βγαίνουν κι από πάνω ως υπερπατριώτες, γιατί μας.. γυρίζουν τον εγκέφαλο ανάποδα!

■ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ...

Θέλω όμως να κάνω και μια διόρθωση όσον αφορά τον χαρακτηρισμό μου για την Χειμάρα ως η πιο ελληνική περιοχή στη Β. Ήπειρο. Κι αυτό για να μην αδικήσω κανένα κομμάτι Ελληνικό εκείθεν των συνόρων. Η Χειμάρα είναι το Ελληνικό κομμάτι που ουδέποτε αναγνωρίστηκε ως μειονοτικό από την Αλβανική εξουσία του Εμβέρη, του Αλία και του Μπερίσα. Αυτός είναι ο ιδιαίτερος λόγος που έδωσα έμφαση στον όρο «Ελληνικό».

❖ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ...

Ελλάδα είναι εκεί που υπάρχει κάθε Ελληνική ψυχή και δεν έχει σύνορα ο Ελληνισμός. Τη σκλαβιά ο καθένας την κουβαλά όταν σκέφτεται όπως σκέφτονται ορισμένοι επικριτές της στήλης εντελώς αβασάνιστα...

❁ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ!..

Όσον αφορά την «τιμητική» μου διάκριση με άγαλμα για την προσφορά μου στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, απαντώ: Ευχαριστώ δεν θα πάρω! Ας κάνουν κάτι για τους ΝτουλοΟρφέηδες και να ξυπνούν πρωί να τους προσκυνούν και ν’ ανάβουν και καμιά λαμπάδα στο μπόι τους... Τα περί φασιστοειδούς πάλι που μου προσάπτουν τα επιστρέφω στη «Δεροπολίτισα» του Ορφέα και των συν αυτώ.

■ Η ΣΚΛΑΒΙΑ...

«Όσοι γεννήθηκαν σε σκλαβιά δεν μπορούν να έχουν γεύση της ελευθερίας και ούτε μπορούν να την υπηρετήσουν», λέει ο Ανώνυμος στην Ελληνική Νομαρχία. Αυτό βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε κάποιες περιπτώσεις όπως εκείνες των «ανωνύμων» της «Δερόπολις» που μ’ αυτές τις συμπεριφορές μολύνουν κατά τον χείριστο τρόπο την έννοια της περιοχής Δερόπολης η οποία αποτελεί ένα χώρο μαρτυρίου και αγώνων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου